top of page
Search

O&O Meesterproef 6VWO

  • fcrashemoney
  • Mar 18
  • 3 min read

Voor mijn meesterproefproject heb ik samengewerkt met Pepijn, Thibbes en David. Eerder hebben wij in de vierde klas al een project samen gedaan, wat ons enthousiast maakte om opnieuw samen te werken. Ook hebben wij we weer met dezelfde opdrachtgever gewerkt.


Over onze opdrachtgever:

Hund Falk Architecten is een architectenbureau, opgericht op 1 januari 2012 door Floris Hund en Elsbeth Falk. Het bureau heeft diverse projecten gerealiseerd in en rondom Amsterdam, waaronder de IJoverscholen, de Kindercampus op de Zuidas en W99. Sommige van deze projecten hebben zelfs nationale prijzen gewonnen.


hieronder is onze opdracht te vinden:


“Ontwerp het skelet van 4 tot 6 modulaire klaslokalen die gebruikt kunnen worden als noodlokalen voor het Metis Montessori Lyceum. De klaslokalen moeten in de buurt van het huidige schoolgebouw komen te staan. De klaslokalen moeten ontworpen worden in stijl zoals deze al op het Metis gebruikt worden. Maar de lokalen moeten ook na bepaalde tijd verplaatst kunnen worden, zodat de lokalen bij andere scholen gebruikt kunnen worden. De lokalen moeten gebruikt kunnen worden bij praktijk/techniek lessen, maar daarnaast ook bij ‘normale’ lessen.”  


Na het vaststellen van onze opdrachtgever en opdracht hebben we ons projectplan opgesteld. Dit bevatte onder andere een situatieschets, plan van eisen, experts en een planning. Vervolgens startten we ons vooronderzoek, waarin we materialen analyseerden—zowel veelgebruikte als materialen waarmee we zelf wilden werken. Daarnaast onderzochten we bestaande containerskeletten en verbindingstechnieken, zoals vingerlassen. Deze documenten zijn terug te vinden in SharePoint.


Na het bedenken van de probleemstelling en opdracht begonnen we met een brainstormsessie volgens de O&O-methode. We verzamelden zoveel mogelijk ideeën zonder direct te letten op haalbaarheid. Inspiratie haalden we uit Pinterest, de ontwerpen van Elsbeth en een wandeling door het park. Fern en David genereerden elk 50 ideeën, terwijl Pepijn en Thibbes zich richtten op analyse en selectie.


Ons concept proces verliep sneller dan gepland, omdat we al vroeg een duidelijke richting hadden. We focusten op duurzame materialen, vooral hennepbeton, en baseerden ons ontwerp op het Metis Style-gebouw. Ons modulaire systeem bestond uit houten containers van 8 bij 2 meter, verbonden met fingerlassen, zodat ze eenvoudig hergebruikt konden worden. Eén klaslokaal bestond uit vijf containers, en we ontwierpen er vier, inclusief een gang, toiletten en een TOA-ruimte.


Hierna zijn wij begonnen aan ons eindproduct. We hebben het Plan van Eisen (PvE) gebruikt om ons ontwerp te maken. Met als kerncriteria: modulariteit, visuele aansluiting bij het Metis Montessori Lyceum, duurzaamheid en minimale impact op het park. We kozen voor hout, omdat het een betere leeromgeving creëert. Voor de 8 meter overspanning waren balken van 75 cm dik nodig, wat extra ruimte bood voor elektra. Om voldoende lichtinval te garanderen, besloten we per 2-meter module een dubbel raam te plaatsen. Hieronder staan foto's van ons eindproduct, dat online is gemaakt.



Eindproduct online
Eindproduct online
Eindproduct online
Eindproduct online











In ons ontwerp hebben we verschillende materialen gekozen op basis van duurzaamheid en functionaliteit:


Isolatiemateriaal: Hennepbeton, een duurzaam materiaal dat ter plekke kan worden gemaakt en hergebruikt wanneer het klaslokaal wordt gedemonteerd.

Dak: Een groen dak, om het park te ondersteunen en een stukje groen terug te geven aan het gebied.

Skelet: Azobe hout, vanwege de duurzaamheid, sterkte en weerstand tegen vocht, belangrijk voor het dragen van het groene dak zonder steunpalen.


Voor het prototype gebruikten we een schaal van 1:25 en begonnen we met een eerste versie van houten modules. Na enkele mislukte pogingen om verbindingen te maken, kozen we voor vingerlassen, een Japanse techniek waarbij houten delen precies in elkaar passen door wrijving. Deze techniek is modulaire, eenvoudig te demonteren en past goed bij ons ontwerp. Hieronder staan foto's van ons maquette.


Eindproduct maquette
Eindproduct maquette


Eindproduct maquette
Eindproduct maquette














We hebben onze meesterproef gepresenteerd in het Generatorgebouw, waarbij we een presentatie hebben gemaakt over de belangrijkste onderdelen van elke fase van ons project. Natuurlijk hebben we ook ons eindproduct gepresenteerd. Onze opdrachtgever was tevreden met zowel het eindresultaat als het proces dat we hebben doorlopen. Hieronder staat onze presentatie.





Ik ben blij met hoe mijn laatste project voor O&O is verlopen. Na zoveel projecten vond ik het interessant om al mijn kennis toe te passen voor dit laatste project.

 
 
 

Comments


5v/6v bovenbouw website

©2024 by 5v/6v bovenbouw website . Proudly created with Wix.com

bottom of page