top of page

Mycelium groeien

Groepsgenoten: Pepijn, David, Thibbes en mijzelf Fern.

Beta werelden: Water, energie en natuur en science en exploration.

Opdrachtgever: Hund Falk Architecten

Jaar 4, project 1



Probleemverkenning

Onze opdrachtgever zit met het probleem dat het in de architectenwereld niet duidelijk is wat circulair bouwen nu precies is. De opdrachtgever wil dat wij dit verschil gaan uitleggen op basis van het bouwen van een duurzaam tuinhuisje. Wij hebben ons aandacht meer op het bouwen van een duurzaam tuinhuisje gericht.


Verschil tussen circulair en pre-circulair


Circulair bouwen is een duurzame vorm van bouwen waarbij zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen worden gebruikt en zo min mogelijk eindige bronnen

Pre-Circulair bouwen is een begrip dat afgelopen jaren onder architecten, ondernemers en aannemers is gegroeid. Bij circulair bouwen gaat het in tegenstellig tot circulair bouwen ook om het feit dat je het gebouw dat je gebouwd hebt ook weer uit elkaar kan halen en ergens anders weer kan opbouwen en kan gebruiken. En dus ook nog van zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen.


Mycelium


Wij hebben samen met ons opdrachtgever besloten om het duurzaam tuinhuisje deels uit mycelium te maken. Wij hebben mycelium gekozen omdat het materiaal is dat zelf gegroeid kan worden en duurzaam is. Mycelium is een goed isolator en is vuur, water en schimmel bestendig. Het groeien van mycelium is goed voor het klimaat en mycelium is binnen twee weken ondergrond weg.


We hebben muren ontworpen waar mycelium tussen kan geplaats worden voor isolatie. Ook zijn de muren circulair omdat je ze makkelijk uit elkaar kan halen. Dit hebben wij laten zien met het 3D printen van circulair muren.





Mycelium groeien



We hebben tijdens ons proces meerderen keren mycelium gekweekt. Dit ging niet elke keer even goed, we zijn er tijdens dit proces achter gekomen dat het heel wat water nodig heeft om het te kunnen laten groeien. Als je niet genoeg water geeft worden de draden niet lang genoeg en niet diep genoeg groeien, waardoor het niet stevig genoeg word. Dit zorgt er voor dat het ook niet goed gebruikt kan worden in de bouw.


Ook de manier van het bakken moet goed zijn want we hebben gezien dat na een maand op de 2 blokken veel schimmel en zwarte vlekken vormde. We vermoede dat dit komt door dat het niet lang genoeg is gebakken, waardoor er nog vocht in zat. Dat heeft waarschijnlijk het proces van rotten in gang gezet.


Wij hebben een derde keer mycelium proberen te kweken. Wij hebben hierbij veel verschillende testen gedaan zoals: Mycelium met veel water, mycelium onder roze lichten, mycelium die wij hebben gemixt en mycelium in verschillende maten gegroeid zoals in grote en kleine bakken. Wij zijn op de resultaten gekomen dat mycelium onder veel roze licht met veel water het beste groeit.









Andere duurzaam functies van ons tuinhuisje


Xyhlo Biofinsh


Xyhlo Biofinsh hout is een duurzame, milieuvriendelijke afwerking voor hout. Het bestaat uit een unieke mengeling van natuurlijke ingrediënten, waaronder plantaardige oliën, bijenwas en natuurlijke harsen. De speciale samenstelling biedt een uitstekende bescherming tegen schimmel, vocht en UV-straling. Het hout wordt gehydrateerd, waardoor het beter bestand is tegen kleine krassen en schades. Bovendien is Xyhlo Biofinsh hout niet schadelijk voor het milieu, waardoor het een goede keuze is voor de meeste projecten. Het heeft ook een mooie zwarte uiterlijk die duurzamer is dan zwarte verf.

Zelfvoorzienend elektriciteit


Een elektrische auto kan een uitstekende bron van energie zijn voor een tuinhuisje. Deze technologie staat ook wel bekend als Vehicle-to-Grid (V2G), en zorgt er voor dat mensen in staat om de batterijen van hun elektrische auto te gebruiken als een stroomvoorziening voor hun tuinhuisje. Met V2G kunnen auto-eigenaren hun elektrische auto gebruiken als een batterij voor hun tuinhuisje. De auto kan worden aangesloten op het tuinhuisje met behulp van een speciale kabel, wat een stroomverbinding tussen de twee mogelijk maakt.

Deze kabel kan ook gebruikt worden om de auto weer op te laden door middel van de zonnepanelen op het dak. Het hanigen hier van is dat je overdag als je zon schijnt de energie van de zonnepanelen gebruikt als energie voorziening voor je tuinhuisje en om de batterij van de auto op te laden. Als de zon achter de horizon verdwijnt en de zonnepanelen geen stroom meer leveren schakelt de stroomvoorziening automatisch over naar de batterij van de auto en heb je altijd een krachtige stroom bron.



eind verslag (20
.docx
Download DOCX • 6.36MB


bottom of page