top of page

Wateroverlast Kp1


Groepsgenoten: Fern, Noor, Thibbes en Rohan.

Betawerelden : Water, energie en natuur

5vwo: project 1


Foto's kan ik niet in mijn website plaatsen, voor afbeeldingen van wateroverlast, plattegronden en eindproducten bekijk mijn nieuwe website voor 5v en 6v.



opdrachtgever:

Roel Bak is onze opdrachtgever bij deze opdracht, we zijn met hem in contact gekomen via Mike Smit. Hij is Adviseur Stedelijk Water en Klimaat Adaptatie bij het bedrijf Sweco. Sweco is het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa. Het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt moderne en duurzame steden over de hele wereld.  


opdracht:


Het klimaat adaptief aanpassen van een gebied van de Van der Helstpleinbuurt in Amsterdam met behulp van technische oplossingen. In het gebied van de Van der Helstpleinbuurt komt er veel overlast voor door regenwater. Verbeter de doorstroom van excessief regenwater voor meer beplanting en een betere infrastructuur. 

Hoeveel water er moet worden opgenomen tijdens een storm?  


Water berekeningen:  


Afmetingen van het plein zijn: 43 x 48 meter, dat is 2064 vierkante meter. Ernstige regenval is 70 mm 0,7 x 206400 = 144480 liter water = 144,4 m3 water. Deze regen valt in 1 uur en het plein moet 2 uur aankunnen, dus 144480 liter x 2 = 288960 liter water en moet dus ook in 2 uur weg zijn. In de regenwater verordening van Amsterdam staat dat elke m2 in Amsterdam 60 liter moet kunnen bergen en deze in 60 uur moet kunnen loodsen, dat is dus 60 liter per 60 uur, maar die 60 liter kan ook in 2 uur worden geborgen. Dus met een regenbui van 2 uur kan er 60 liter per m2 worden geborgen. Dus als we alleen op het riool rekenen kan er op dit moment 2064 m2 x 60 = 123840 van de 144480 liter water weg per uur door het riool. Dan blijft er nog een hoop over, 288960 – 123840 = 165120 liter water. 


Eindproducten:


In het kort hebben wij drie concrete oplossingen bedacht en uitgewerkt die samen ons eindproduct vormen, de stedelijke watercyclus, de groene daken met als toevoeging holle wegen en de wadi's. 


De stedelijke watercyclus gaat over hoe we planten en andere natuurlijke materialen willen inzetten om de wateroverlast te verminderen. Dit doen we door ten eerste meer planten om de bomen heen aan te leggen wat ervoor zorgt dat de bomen meer water op kunnen nemen. Dit optimaliseert het gebruik van bomen en planten om water op te nemen. Verder wordt er permeable asfalt gebruikt over het hele plein. Permeable asfalt betekent doorlatend asfalt, dit laat dus water door terwijl het nog wel stevig genoeg is om als grond te dienen. Dit asfalt laat erg veel water door, wat de grond eronder heel goed op kan nemen. Deze oplossing zorgt er dus voor dat de grond van het plein overal makkelijk water op kan nemen. 


De groene daken zijn voornamelijk voor het water dat rondom het plein op de huizen valt en het plein op stroomt. Groene daken nemen water op en zijn goed voor het milieu. Ze zorgen ervoor dat er minder regenwater naar het plein stroomt en dat het water dat nog wel doorstroomt vertraagd gaat. Wat betekent dat het riool onder minder druk staat en het water verspreidt over tijd weg wordt gevoerd. Ook hebben we gekeken naar hoe het weggestroomde water dan vervoert kan worden. Wij kwamen tot de conclusie dat het verschil tussen holle en bolle wegen veel uitmaakt. Holle wegen zijn voordeliger dan de bolle wegen die nu op het plein liggen. Ze kunnen water beter afvoeren en meer water bergen dan bolle wegen. Deze oplossing zorgt er dus voor dat het riool onder minder druk staat en minder water beter afgevoerd kan worden. 


Een wadi is een handige oplossing om te gebruiken bij wateroverlast. Wij hebben bedacht om het onder de autoweg aan te leggen en dat ook het laagste punt van het plein te maken. Dit is zodat er geen water langs de huizen komt te staan en het water dus ook geen schade aanbrengt. De wadi trekt het water de grond in waardoor het wordt opgenomen. Wanneer het grondpeil te hoog wordt bij de wadi's komt het op de straat te staan. Hiervoor hebben wij de putten aangepast zodat deze veel water kunnen opnemen zonder dat het gehinderd wordt door bladeren en ander afval. De putten op het plein raken vaak verstopt wat niet helpt met wateroverlast. De bladeren en bijvoorbeeld de stukken karton zorgen ervoor dat het water moeilijker wegstroomt. Wij hebben een systeem bedacht waar de bladeren en het karton kan blijven liggen zonder dat het hindert, deze kunnen blijven liggen totdat het kan dienen als compost. Dit zou dan twee keer per jaar opgehaald moeten worden. Als er toch wel te veel bladeren en karton zijn, zal er een alarm af gaan om de mensen op het plein te waarschuwen. Daarna zal een kleine rand opengaan, waarbij de bladeren worden opgevangen door een rooster maar waar het water wel opgevangen kan worden. 


Alle concepten kunnen goed toegepast worden zonder dat ze elkaar in de weg zitten. De holle wegen zijn ook nodig bij de wadi's waardoor de oplossingen dus samenvallen. Verder laat het permeabel asfalt water door, wat betekent dat de wadi's nog steeds werken omdat er water bij kan komen. Ook zijn de vernieuwde putjes handig doordat ze de wadi's en het stromende water opvangen. Ze lopen andere ideeën niet in de weg maar helpen ze juist. De daken en de bomen zitten op andere plekken op en rondom het plein waardoor ze de rest van de oplossingen niet hinderen. Dat de oplossingen elkaar niet in de weg zitten is noodzakelijk voor ons eindproduct, anders zouden ze niet optimaal kunnen werken tegen wateroverlast. 


Natuurlijk kunnen deze oplossingen ook apart worden toegepast. Je zou bijvoorbeeld alleen het permeabel asfalt kunnen toepassen omdat dat misschien voor een bepaalde locatie het voordeligst is. De groene daken of de planten rondom de bomen kunnen makkelijk toegepast worden zonder dat je verplicht bent om de andere oplossingen ook toe te passen. Deze ideeën werken op veel verschillende locaties en in veel verschillende omgevingen omdat ze allemaal vrij flexibel zijn. 

 

Informatie weergegeven in een tabel:

Om alle berekeningen te zien lees ons eindverslag.

 

 

Stedelijk watercyclus 

Groene daken en holle/bolle wegen 

Wadi 

Kosten  

  • 270 euro asfalt weghalen  

  • 3600 euro planten rond bomen  

  • 80.000 euro permeabel asfalt  

  • 84.375 euro voor de groene daken 

  • 41.500 euro aanleggen afvoerbuis 

  • 1800 euro aanleggen wadi 

  • 8500 euro aanleggen vuil vrije roosters 

Tijd  

  • Asfalt weghalen één week 

  • Planten platen drie dagen 

  • Permeabel asfalt neerleggen twee weken  

 

  • Maximaal 3 weken om groen dak aan te leggen 

  • 50 jaar tijdsduur 

  • 2 tot 4 weken aanleggen wadi 

  • 4 tot 6 weken aanleggen afvoerbuis 

  • 2 tot 4 weken aanleggen vuil vrije roosters 

 

Hoeveelheid water opvang 

  • Bomen 2745 Liter per 2 uur 

  • Planten 2000 liter per 2 uur 

  • 388.800 Liter per uur. 

  • 39 138 liter water per 8 dagen=204 liter per uur 

  • 15 L/s afvoer 

  • 54.000 liter per uur via afvoerp 

  • 123 840 liter per 2 uur via riool 

 

 

 

 


Recent Posts

See All

Calvé Pindakaas

KP2 gemaakt met Bink Oomes en Fern Kiers De opdracht: De opdrachtgever vraagt of we willen onderzoeken of Calvé Pindakaas commercials nog wel leuk of entertainend zijn. Zien mensen deze commercials oo

bottom of page